Open monumentendagen op Landgoed Frieswijk

De Open Monumentendagen op 9 en 10 september 2017 heeft als thema 'boeren, burgers en buitenlui'. Op Landgoed Frieswijk zijn er op zaterdag en zondag van 10.00-16.00 uur verschillende activiteiten. Deze kunt u wandelend over het landgoed bereiken (zie de kaart).
Op het uit de dertiende eeuw stammende 180 ha grote landgoed onder de rook van Deventer staan een koetshuis (gemeentelijk monument), vijf boerderijen, een ‘tuinmanswoning’ en ‘boswachterswoning. ‘

1. Koetshuis het ‘Oud Bouwhuis’: korte rondleiding, geschiedenis van het landgoed

Bij het koetshuis uit 1841 (Raalterweg 14) midden op het landgoed ligt de bestuurskamer van Stichting Landgoed Frieswijk die het landgoed beheert. Met uitzicht over het landgoed kunt u koffie/thee drinken. Van hieruit wordt ieder uur een korte rondleiding van ca. 20 min. gegeven waarin de geschiedenis van het landgoed in het kort wordt verteld en die eindigt bij het koetshuis dat in 2001/2002 is gerestaureerd.

2. Erve Goossen: landbouwminiaturen museum Frieswijk

Een van de twee oudste erven van het landgoed (Frieswijkerweg 7) dateert van vóór 1761. De boerderij is vele malen verbouwd. De luiken dragen de kleuren van het landgoed, een witte ondergrond met een blauwe zandloper. In de vroegere varkensstal is het museum met 1300 miniaturen gevestigd. Je kijkt je ogen uit en blijft luisteren naar de verhalen van Frank Venneman die sinds zijn jeugd verzamelt.

3. Erve Nieuw Bouwhuis: koolzaadteelt en oliepersen

Rond deze boerderij uit 1906 (Raalterweg 12) was in voorjaar 2017 een prachtige, gele vlakte van bloeiend koolzaad te zien. Weet u waarom koolzaadolie zo gezond is ? Wij vertellen u er graag over! Hier kunt u alles te weten komen over koolzaadteelt, een demonstratie oliepersen bijwonen en koolzaadolie proeven. Akkerbouwbedrijf Kleverkamp is de bakermat van Colzaco, de Koolzaadvereninging van Oost Nederland.

4. Erve Vos de Waelhoeve: melkveebedrijf

De boerderij (Waterdijk 5) uit 1952 ter vervanging van een oude boerderij is vernoemd naar de laatste eigenaar van het landgoed. Het bedrijf is met zijn tijd meegegaan. Drie generaties Ruiter hebben elkaar opgevolgd en iedere generatie heeft een moderne melkveestal! De nieuwe stal met melkrobots heeft René Ruiter in 2015 in gebruik genomen. U kunt er een kijkje nemen en uitleg krijgen.

Bereikbaarheid

Het landgoed is voor wandelaars en fietsers toegankelijk via de Raalterweg of Waterdijk of Frieswijkerweg 7 (Schalkhaar). Auto’s parkeren aan de Waterdijk op het parkeerterrein, bij Waterdijk 5 of aan de Frieswijkerweg 7. Zie de kaart.
Bus 165 vanaf station Deventer richting Raalte (ieder uur) stopt na 7 minuten bij landgoed Frieswijk.